Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

Het Openbaar Ministerie (OM) is er niet in geslaagd om een verslag met daarin de bekentenis van kindermisbruik door Samet G. in het bezit te krijgen. Het OM had de Jehova’s Getuigen opgeroepen het verslag, dat is opgesteld toen de verdachte in 2011 met ouderlingen van het kerkgenootschap sprak over het misbruik dat hij pleegde, te overhandigen. Samet G. zou zijn nichtje hebben misbruik van haar 4e tot haar 14e jaar. Dit meldt RTL Nieuws.

De Jehova’s Getuigen beroepen zich op het verschoningsrecht, waarbij zij geen informatie openbaar hoeven te maken als dat hen als geestelijken in vertrouwen is verteld. Het misbruik dat Samet G. pleegde kan daarom niet goed onderzocht worden door het OM. Het ministerie heeft geaccepteerd dat de ouderlingen niet gedwongen kunnen worden om de stukken te overhandigen. De man heeft zijn daden overigens wel bekend aan de moeder van het meisje.

Daders gaan vaak vrijuit

Dit besluit is zeer verdrietig voor de vele slachtoffers van seksueel misbruik door Jehova’s Getuigen. De zaak wordt binnen de gemeenschap afgehandeld, via interne rechtszaken. Hierbij wordt de dader soms van zijn taken in de kerk ontheven, maar doorgaans zijn er geen verdere consequenties voor de zedendelinquenten. Dat nu geaccepteerd wordt dat verslagen met daarin bekentenissen van daders in de doofpot mogen blijven, is er weinig hoop op berechting volgens de Nederlandse wet.

Kamervragen aan minister Dekker

“Er moet nu echt een uitspraak uit Den Haag komen”, stelt Frank Huiting van slachtofferorganisatie Reclaimed Voices. “Iemand moet tegen Jehova’s Getuigen zeggen dat ze die dossiers verplicht moeten gaan geven.” Hij doelt daarmee op de Kamervragen die zijn gesteld nu het kerkgenootschap weigert mee te werken aan alle vormen va onderzoek naar misbruik. Zo stelde Madeleine van Toorenburg van het CDA Kamervragen aan minister Dekker van Rechtsbescherming. “Dit toont aan dat er een cultuur is van zwijgen en toedekken. Ze nemen hun verantwoordelijkheid niet.”

Door: Redactie Nationale Zorggids