Normal_vaccin_inenten

Sinds twee weken is de grootschalige vaccinatiecampagne tegen meningokokken gestart. 14-jarigen in zeven GGD-regio’s kunnen sinds gisteren hun vaccinatie tegen de bacterie in de varianten A, C, W en Y halen. De komende paar weken kunnen alle kinderen met een verjaardag tussen 1 mei en 31 december 2004 een brief  van het RIVM verwachten met daarin de oproep om een prik tegen meningokokken te halen. In totaal gaat het om ongeveer 130.000 jongeren. Dit melden de Volkskrant en het Eindhovens Dagblad. 

Tot 2002 kampten in Nederland jaarlijks vierhonderd tot zeshonderd mensen met een 'invasieve' meningokokkenziekte, waarbij de bacterie diep in het lichaam doordrong en grote schade aanrichtte. Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen de afgelopen jaren weer toe (honderd tot tweehonderd), voornamelijk door toedoen van het type W. Recentelijk zijn een paar jongeren te komen overlijden na besmetting met de ziekte, waardoor grote onrust is ontstaan. Hierdoor namen ouders het heft in eigen handen en lieten ze hun kinderen voor 90 euro zelf vaccineren.

Grootste risicogroep in één keer vaccineren 

In 2019 zullen naar verwachting zo’n 860.000 jongeren tussen de 14 en 18 jaar, de groep jongeren die het grootste risico op besmetting loopt, een brief ontvangen met daarin de uitnodiging om een vaccinatie te komen halen bij een GGD. Nederland heeft hiervoor nu nog te weinig vaccins op voorraad, maar wil deze groep volgend jaar in één keer laten vaccineren.

Overbelaste huisartsen

Huisartsen draaien inmiddels overuren omdat bezorgde ouders bij hen aankloppen voor een vaccinatieverzoek. “De media-aandacht rond de vaccinatiecampagne en het ontstane tekort aan vaccins dat ook veelvuldig in de media is gekomen, heeft de wens om gevaccineerd te worden alleen maar aangewakkerd”, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). 

Dit jaar zijn tot nu toe 78 mensen ziek geworden door een besmetting van de bacterie meningokokken type W, die kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Daarvan zijn achttien patiënten overleden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids