Normal_vaccinatie_vaccin_inenting

In Groningen en Drenthe zijn meer jongeren komen opdagen voor het meningokokkenvaccin dan verwacht. Het opkomstpercentage is hoger dan bij andere vaccinaties. Artsen zijn positief verrast. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

In onder meer Zuidhorn, Hoogezand en Ulrum kwam 85 procent van de 14-jarigen opdagen voor een prik. 75 procent van de doelgroep kwam in Zuidlaren en in Diever bij de GGD langs voor het vaccin.

“Er leeft veel ongerustheid onder ouders over deze meningokokkenziekte. We krijgen bizar veel vragen van ouders. Mensen willen soms ook al kinderen die pas later op de lijst staan laten inenten, of proberen zelf aan vaccins te komen”, zegt GGD-arts Irene Goverse.

Vreemd vinden Goverse en andere GGD-artsen het wel. Er zijn andere gevaarlijke ziektes waar stukken minder jongeren voor komen opdagen. Het HPV-virus bijvoorbeeld, waarvoor meisjes behoed worden met een vaccin. Ongeveer 50 procent van de doelgroep komt deze prik ophalen. Mogelijk denken ouders dat deze vaccinatie minder urgent is omdat baarmoederhalskanker pas op latere leeftijd ontstaat.

Door de grote vaccinatiecampagne is er een tekort ontstaan aan vaccins. Daarom krijgen nu eerst alleen 14-jarigen de prik en worden volgend jaar jongeren tussen de 14 en 18 jaar opgeroepen. Volwassenen en kinderen jongeren dan veertien krijgen geen vaccinatie, omdat zij minder risico’s lopen. Wie toch een vaccin wil, kan hiervoor naar zijn huisarts.

Door: Redactie Nationale Zorggids