Normal_prik_injectie_vaccinatie_naald_inenten

Zo’n vierduizend jongeren van 14 jaar lieten zich gisteren in de Rotterdamse Ahoy inenten tegen meningokokken type W. Deze gevaarlijke bacterie heeft tot aan augustus al voor 18 sterfgevallen gezorgd. De jongeren zijn opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen type W en daar wordt massaal gehoor aan gegeven. Dit meldt RTL Nieuws.

Het RIVM heeft duizenden jongeren van 14 jaar via een brief opgeroepen om zich te laten vaccineren. Op dit moment gaat het om 14-jarigen die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2014. Volgend jaar zijn kinderen uit de andere maanden van dat jaar aan de beurt. Er zijn niet voldoende vaccins beschikbaar om nu alle kinderen uit 2004 in te laten enten.

Veel belangstelling

Dat kinderen zich het beste kunnen laten inenten, wordt duidelijk door het aantal besmettingen. Meningokokken type W zorgde tot aan augustus al tot 18 sterfgevallen, dat aantal lag vorig jaar op 11 in een heel jaar. Een goede beschermingsgraad wordt gerealiseerd als zoveel mogelijk tieners zich laten vaccineren. “Er is veel belangstelling voor en we kregen veel vragen over de risico’s van niet-vaccineren”, zegt Hans Butselaar van het Centrum voor Jeugd en Gezin. “Bovendien horen jongeren ook via de media dat anderen van hun leeftijd er aan zijn overleden.”

Op dit moment zijn er niet genoeg vaccins voorradig om in een keer alle jongeren te vaccineren. Daarom wordt in stappen gewerkt. Vooral tieners lopen een verhoogd risico om de bacterie op te lopen. Meningokokken type W kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en overlijden. Ouders van kinderen die nu niet zijn opgeroepen, bellen in grote getale met hun huisarts of de plaatselijke GGD om, op eigen kosten, alsnog aan een vaccin te komen. De voorraden zijn daar echter niet toereikend en dus zit er voor de meeste tieners niet anders op dan wachten op de oproep via het rijksvaccinatieprogramma.

Door: Redactie Nationale Zorggids