Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Loverboys benaderen meisjes via social media, chanteren hen met naaktbeelden en dwingen hen vervolgens tot prostitutie. CDA’er Anne Kuik wil van staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid weten wat het kabinet hiertegen doet. Dit meldt de Tweede Kamer

Kuik signaleert dat het online ronselen van meisjes de laatste jaren een vlucht heeft genomen. Pooiers hebben de vaak jonge meisjes soms al binnen 24 uur voor zich aan het werk. Biedt de politie op een moderne manier tegenwicht aan de uitbuiting van deze meisjes? Harbers antwoordt dat ook de politie innoveert en op internet actief naar de daders zoekt.

Vaak worden de meisjes naar Belgische bordelen gebracht omdat daar minder toezicht is, zegt Kuik. Met België wordt gelukkig steeds beter samengewerkt in joint investigation teams, reageert de staatssecretaris. Die aanpak wordt bovendien versterkt door onderzoek te doen en door volgend jaar met een grensoverschrijdend Regionaal Informatie en Expertise Centrum te starten.

De slachtoffers zijn vaak kwetsbare tienermeisjes, bijvoorbeeld uit jeugdzorginstellingen. Hoe beschermen we hen, vraagt Kuik. Preventie en voorlichting zijn hard nodig, reageert Harbers. Daarvoor zijn al verschillende maatregelen genomen. Ook in het plan van aanpak tegen mensenhandel, dat de staatssecretaris binnenkort zal presenteren, is hier aandacht voor.