Normal_prik_injectie_vaccinatie_naald_inenten

Bijna 25 procent van de opgeroepen 14-jarigen heeft geen inenting tegen meningokokken gehaald. De laagste opkomsten worden gemeten in de regio rondom de Bible Belt. In de Gooi en Vechtstreek kwam 90 procent wel opdagen. Dit meldt het Algemeen Dagblad dat hier zelf onderzoek naar deed.  

Arie van den Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, roept tieners op om de vaccinatie te halen. “Het is aangetoond dat het percentage mensen dat die bacterie bij zich draagt drastisch daalt na een vaccinatie. Daarmee daalt dus ook de verspreiding van de bacterie”, zegt van den Ende.

14-jarigen die geen gehoor geven aan de oproep, krijgen binnenkort een herinnering thuisgestuurd. Als je het niet voor jezelf wilt doen, doe het dan voor iedereen om je heen die je ook ziek kunt maken, zo luidt het bericht van jeugdartsen.

Volgend jaar wordt de leeftijdsgroep 14- tot 18-jarigen opgeroepen voor de meningokokkenprik. Dit is de groep die het meeste risico loopt en de meeste kans op verspreiding geeft. Wie ziek wordt door de bacterie, heeft 33 procent kans op overlijden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids