Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Als het aan de PvdA ligt, worden religieuze organisaties zoals kerken voortaan verplicht om vermoedens van misbruik te melden. PvdA krijgt bij dit wetsvoorstel steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Het verplicht melden van misbruik moet er voor zorgen dat misbruik niet langer in de doofpot eindigt. Dit meldt Metro.

Religieuze organisaties zien zich momenteel als onschendbaar, zo stelt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. “Dat wil ik doorbreken. Die cultuur van zwijgen, die cultuur van wegkijken, die doofpotcultuur.” Zij doelt onder andere op de kerk van Jehova’s Getuigen, die in het nieuws kwam om het misbruik van kinderen. Zelden wordt door het slachtoffer aangifte gedaan omdat de kerk zich alleen aan de wet van hun God houdt, niet aan die van de rechtsstaat.

De verplichting die PvdA voor ogen heeft kan daar een einde aan maken. Het verplicht melden van vermoedens van kindermisbruik zou er voor kunnen zorgen dat daders veroordeeld worden en dat slachtoffers daadwerkelijk gehoord worden. Nu spelen mannelijke ouderlingen van de kerk voor rechter. Om iemand te berechten voor misbruik, zijn volgens de regels van de kerk twee getuigen nodig. Bij gevallen van kindermisbruik is dat bijna nooit het geval. Van veroordeling is daarom amper sprake.

Verschoningsrecht

Deze zomer liep er een zaak tegen de kerk van Jehova’s Getuigen om bewijsstukken van misbruik te overhandigen aan het Openbaar Ministerie. Verdachte Samet G. zou bekend hebben zijn nichtje van haar 4e tot haar 14e te hebben misbruikt en van die bekentenis is een verslag opgesteld. Echter weigert de gemeenschap dit verslag te overhandigen, onder het mom van het verschoningsrecht. Hierdoor kunnen zij niet verplicht worden openbaar informatie te delen als dat hen als geestelijken in vertrouwen is verteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids