Normal_raam_meisje

De slachtoffers die in handen komen van loverboys zijn steeds jonger. Ook zijn steeds meer jonge meiden slachtoffer van loverboypraktijken, zegt de Haagse officier van justitie van mensenhandelzaken Wouter Bos. Deze meisjes komen meestal via social media in contact met jongens die hen uiteindelijk tot prostitutie dwingen. Dit meldt Omroep West. 

Het Openbaar Ministerie (OM) lijkt minder loverboyzaken te behandelen, terwijl het probleem in Nederland groeit. “We denken dat de problematiek een stuk groter is dan de zaken die we daadwerkelijk zien. Vraag en aanbod kwam vroeger bij elkaar doordat je naar een prostitutiestraat toe moest. Die werden goed gecontroleerd, daar werken echt alleen volwassenen”, zegt Bos. Maar met de komst van het internet, komt vraag en aanbod daar gemakkelijker samen en zijn jonge meisjes een kwetsbaar slachtoffer.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schatte onlangs dat ongeveer 1.300 minderjarige meisjes seksueel worden uitgebuit. Loverboypraktijken vallen onder mensenhandel, maar daarvan kwamen vorig jaar slechts 141 zaken binnen. Meisjes durven minder goed aangifte te doen, denkt Bos. Ze zijn bang, schamen zich en vrezen voor de gevolgen.

Klanten aanpakken

Als het aan Bos ligt, wordt het probleem eerst aangepakt aan de vraagkant. Door klanten te vervolgen, is er minder vraag. Zodoende vervalt het aanbod ook, verklaart de officier. Tot nu toe krijgen klanten vaak alleen een werkstraf opgelegd. Te mild, vindt Bos, die pleit voor gevangenisstraffen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids