Normal_vaccin_inenten

Nederlandse kinderen krijgen momenteel geen vaccinatie tegen meningokokken B. De meest gevaarlijke variant van meningokokken voor kinderen onder de 5 jaar. Oudere kinderen, met name tieners, zijn dit jaar onderhevig geweest aan meningokokken type W. Nog voor het einde van dit jaar komt de Gezondheidsraad met een advies over het al dan niet aanbieden van een vaccin tegen type B onder alle jonge kinderen. Dit meldt NOS. 

Sinds dit jaar krijgen peuters en tieners een inenting tegen meningokokken typen A, C, W en Y, omdat die bacteriën steeds meer voorkomen. Enkele tieners zijn dit jaar overleden aan de W-variant. Wat veel ouders niet weten is dat type B niet in het Rijksvaccinatieprogramma zit, terwijl dit wel een zeer gevaarlijke variant is onder jonge kinderen.

Vaccin type B

Het aantal gevallen van meningokokken type B is de afgelopen jaren wel afgenomen. Waar er in 2001 nog 422 gevallen zijn geregistreerd, waren dat er in 2015 nog 32. Wie hiertegen ingeent wordt, kan nog steeds meningokokkenziekte krijgen, alleen is de kans hierop kleiner. De meningokokken B-vaccinatie beschermt vooral tegen meningokokkenziekte veroorzaakt door groep B. Er wordt verwacht dat dit vaccin ook bescherming biedt tegen andere varianten, maar het is nog niet bekend welke typen en hoe goed dit werkt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids