Logo_fnv_logo

FNV Zorg & Welzijn wil een brede coalitie met partijen die zich zorgen maken over de situatie in de jeugdzorg. FNV en jeugdzorgwerkers bonzen al ruim 2 jaar op de deur van minister De Jonge, maar die geeft niet thuis, zegt vakbond FNV. Dit meldt FNV.

Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Op 20 november, de dag van de rechten van het kind, stemde de Tweede Kamer bijna alle ingediende moties over jeugdhulp weg. Inmiddels kan goede, passende én tijdige jeugdhulp niet meer worden gegarandeerd. Duizenden kinderen staan op wachtlijsten, werknemers lopen op hun tandvlees en vallen om. Nu de minister nog steeds geen concrete stappen neemt om de situatie in de jeugdzorg te verbeteren, gaan wij opschalen.”

Moties afgewezen

De FNV is verbijsterd dat de meeste moties zijn verworpen door de partijen van de coalitie. Politieke partijen lijken niet te zijn geschrokken van de verhalen van jeugdzorgwerkers over het jeugdzorgbeleid sinds de traditie, zegt de vakbond. Minister De Jonge wil pas verder spreken over de kwestie in de zomer van 2019, wanneer de voorjaarsnota bekend is.

Steun samenleving groeit

De afgelopen maanden hebben de FNV en jeugdzorgwerkers veel bijval gekregen; ook jeugdhulpverleners in de geestelijk gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, werkgevers, gemeenten, jeugdadvocaten, jeugdrechters, VNG en politieke partijen uit de oppositie en coalitie roeren zich. Van der Aar: ‘De maatschappelijke verontwaardiging groeit. Niet alleen bij organisaties rondom de zorg voor kinderen, maar bij iedereen. Elke dag lezen mensen in de media weer over nieuwe noodklokken, zoals voorbeelden van aanbestedings- en inkoopdrama’s bij gemeenten, groeiende wachtlijsten en een minister die weigert in te grijpen, en onderzoeken en besluiten steeds voor zich uitschuift. De noodzaak naar een nog grotere coalitie voor een gezonde jeugdzorg groeit met de dag.’

Noodzaak nieuwe acties

FNV Zorg & Welzijn komt met jeugdzorgwerkers en jeugdhulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg op 14 januari opnieuw in actie in Den Haag bij het ministerie van Volksgezondheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids