Normal_rss_entry-164942

De meeste jongeren weten dat zij het grootste risico lopen om gewond te raken door vuurwerk, maar ze hebben volgens een peiling in opdracht van het Rode Kruis vaak geen idee hoe ze iemand met vuurwerkletsel kunnen helpen. Van de ruim vijfhonderd jongeren van 12 tot 18 jaar die een vragenlijst invulden, zegt 81 procent niet te weten welke eerste hulp nodig is.

Slechts 10 procent zegt te weten hoe een verwonding aan een oog moet worden behandeld. Als ze vervolgens uit vier opties kunnen kiezen, geeft ruim een kwart van de ondervraagden het goede antwoord: als de pupil nog intact is, het oog spoelen met water en 112 bellen. De anderen zouden van het oog afblijven, het afdekken of het oog koelen alvorens het alarmnummer te bellen.

Bijna de helft van de jongeren die de lijst van onderzoeksbureau PanelWizard invulden, zegt wel te weten welke eerste hulp nodig is bij brandwonden. Als ze vier opties krijgen, kiest 79 procent daaruit ook de beste: de brandwond koelen met lauw kraanwater.

Vuurwerkbril

Van de ondervraagde jongeren is 65 procent van plan om zelf vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. De meerderheid, 70 procent, zegt daarbij een vuurwerkbril op te zetten. Van de jeugd tussen de 12 en de 15 is dat zelfs 80 procent. Maar als ze gaan kijken hoe iemand anders vuurwerk afsteekt, zet maar 42 procent een beschermende bril op. "En dat terwijl nog altijd bijna de helft van het aantal slachtoffers van vuurwerk omstanders zijn'', aldus het Rode Kruis.

In de EHBO-app van de hulporganisatie is snel op te zoeken hoe te handelen bij vuurwerkverwondingen.

Door: ANP