Normal_normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Lokale verenigingen, zoals sportverenigingen, zouden bij vermoedens van ontucht met minderjarigen ondersteuning moeten krijgen van een extern, onafhankelijk vertrouwenspersoon van de gemeente. Zij kunnen er mogelijk voor zorgen dat het aantal aangiftes tegen ontuchtplegers hierdoor toeneemt. Voorzitter Margriet Maris van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) levert dit plan in bij staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Dit meldt De Stentor.

“Er is veel verbeterd, maar nog steeds komen verhalen naar buiten van seksueel misbruik dat door blijft gaan, terwijl leden, soms al langere tijd, op de hoogte zijn”, zegt Maris. Atletiektrainer Jerry M. kon op deze manier 35 jaar lang minderjarige meisjes misbruiken.

Veel sportclubs hebben vrijwilligers in dienst en onderling ontstaan er vaak vriendschappelijke relaties waardoor onzedelijke praktijken binnenshuis blijven. Met een onafhankelijk vertrouwenspersoon die gemeenten naar de verenigingen sturen, kan één en ander verbeterd worden, hoopt de LVV. Slachtoffers vinden het mogelijk makkelijker om naar een onbekende te stappen en professionals kunnen de juiste vervolgstappen nemen.

De vereniging heeft in ieder geval NOC*NSF aan haar zijde. “Wij bepleiten al enige tijd voor een meer integrale aanpak van seksueel misbruik van kinderen bij organisaties waar sprake is van afhankelijkheidsrelaties. Wij vinden ook dat gemeenten daar een grotere rol in kunnen spelen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids