Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De rechtbank Limburg heeft een man uit Kerkrade dinsdag veroordeeld voor het seksueel binnendringen van minderjarige meisjes, terwijl hij nooit fysiek contact had met zijn slachtoffers. Hij liet hen voor de webcam seksuele handelingen verrichten. De rechter oordeelde dat zijn daden, die volledig digitaal waren, voor de wet op dezelfde manier bestraft kunnen worden als fysiek misbruik. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Eind 2017 liet minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer nog liet weten dat 'iemand dwingen tot het seksueel binnendringen bij zichzelf buiten de reikwijdte van het misdrijf verkrachting valt'. Daarbij baseerde de minister zich op een rapport van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bijzonder

De auteur van dat rapport, hoogleraar strafrecht Kai Lindenberg, vindt de beslissing van Limburgse rechtbank dan ook bijzonder. "De uitspraak ligt in mijn ogen niet voor de hand", zegt hij in Trouw. Daarbij merkt hij op dat het nog steeds niet duidelijk is of de wet bij ontucht hetzelfde moet worden uitgelegd als bij verkrachting. "We zullen moeten wachten op het oordeel van de Hoge Raad of op nieuwe wetgeving." Het is momenteel nog niet bekend of er hoger beroep wordt aangetekend.

Ontucht

In de Limburgse zaak zijn de slachtoffers minderjarig en wordt gesproken over 'ontucht met seksueel binnendringen' en niet over verkrachting. Bij verkrachting moet bewezen worden dat er dwang bij kwam kijken, bij ontucht hoeft dat niet. De 55-jarige man deed zich onder meer voor als zijn zoon om online contact te leggen met zijn slachtoffers. Tien van hen deden aangifte. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met voorwaarden.

Door: Redactie Nationale Zorggids