Normal_alcohol

Bezorgdiensten die in Utrecht een levering doen, kunnen binnenkort door mystery guests gecontroleerd worden op het bezorgen van alcohol aan jongeren. Het is de eerste gemeente die toezicht gaat houden op de bezorgers die sinds enige tijd ook alcohol en sigaretten kunnen bezorgen via webwinkels. Mogelijk kunnen minderjarigen zo alsnog aan alcohol en tabak komen. Dit meldt Telegraaf.

In het verleden werden al mystery guests ingezet om de verkoop van alcohol en tabak in slijterijen en supermarkten te controleren. In 2016 bracht landelijk onderzoek van bureau Nuchter al naar voren dat slechts 2 procent van de bezorgdiensten weet hoe omgegaan moet worden met NIX18. De overheid bracht in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en andere partijen de campagne NIX18 in het leven, wat duidelijk moet maken dat jongeren die nog geen 18 jaar zijn niet mogen roken en geen alcohol mogen drinken.

Melding van overtreding

In Utrecht zal blijken hoeveel jongeren via een omweg alsnog aan de middelen kunnen komen. Wanneer een mystery guest een bestelling plaatst en deze geleverd krijgt zonder dat er naar de leeftijd wordt gevraagd, wordt hier melding van gemaakt.

Door: Nationale Zorggids