Normal_geld_rekenmachine_belasting

De gezamenlijke gemeenten in de provincie Gelderland hebben een tekort aan 69 miljoen euro op het jeugdzorgbudget. Zes van hen kunnen de grote tekorten niet meer opvullen met reserves, 22 andere gemeenten kunnen dit nog wel, dertien gemeenten hebben niet duidelijk voor ogen hoe groot de tekorten zijn en tien hebben geen tekorten gemeld. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Met name in Apeldoorn, Arnhem Buren, Doetinchem, Renkum en Zevenaar zijn de problemen groot. Deze problemen worden vooral in stand gehouden door het woonplaatsbeginsel waarbij gemeenten moeten opdraaien voor de zorgkosten van een jongere die in hun gemeente zorg krijgt. Dit betekent dat de gemeente waar de jongere vandaan komt, niet hoeft te betalen. Gemeenten met grote jeugdzorginstellingen zijn daardoor flink duurder uit. En de compensatie die ze hiervoor krijgen is niet voldoende, aldus de gemeenten. 

Kosten lopen op

Voor dit jaar verwachten de gemeenten 481 miljoen euro uit te geven aan jeugdzorg, ruim 39 miljoen euro - ofwel 8 procent - meer dan vorig jaar. Twee jaar geleden gaven de gemeenten in Gelderland 405 miljoen euro uit aan jeugdzorg.

Door: Nationale Zorggids