Normal_laptop_tablet_computer_social_media_leerlingen_jongeren

Jongeren tussen de 13 en 18 jaar die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Ze vallen later in slaap, slapen korter en worden ‘s nachts wakker. Ook hebben ze overdag vaker moeite om wakker te blijven. Deze klachten worden minder als jongeren een week lang geen scherm gebruiken in de avond. En het helpt als ze tijdens het schermgebruik in de avond een oranje bril dragen die het blauwe licht tegenhoudt. Dit meldt RIVM. 

Voor het eerst in Nederland keken onderzoekers naar de gevolgen van schermgebruik in de avond op slaap bij kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar. Ruim 20 procent van de kinderen tussen 8 en 13 jaar gebruikt dagelijks een lichtgevend scherm in de avond. Onder jongeren tussen de 13 en 18 jaar is dit 83 procent. Vaak gebruiken ze ‘s avonds meer dan twee uur een scherm.

De groep die veel of lang gebruikmaakt van schermen slaapt tot wel een halfuur korter. Deze samenhang suggereert een oorzakelijk verband, maar daar is nog geen bewijs voor. De onderzoekers lieten daarom jongeren een week lang géén scherm gebruiken en een week een oranje bril dragen die het blauwe licht blokkeert. Bij deze jongeren verminderden de klachten. 

Door: Nationale Zorggids