Normal_mishandeling_kind_knuffel

Waarom hebben mensen bij seksueel misbruik de neiging om het slachtoffer of de ouders hier de schuld van geven? Klinisch psycholoog Iva Bicanic licht dit toe in een interview met RTL Nieuws, naar aanleiding van de documentaire Leaving Neverland. Dit meldt huiselijkgeweld.nl.

Bicanic is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC en Centrum Seksueel Geweld. Zij ziet dat omstanders vaak meteen hun mening klaar hebben, in plaats van compassie te tonen.

Kwetsbaarheid als vader en moeder

"Als we die verhalen horen, voelen we onze eigen kwetsbaarheid als vader en moeder. Dat willen we natuurlijk niet voelen. Liever houden we de realiteit ver van ons bed en dat doen we door de ouders de schuld te geven. Zij hadden het moeten zien, ze hadden beter moeten weten, et cetera", aldus Bicanic. Maar volgens haar kunnen dergelijke verwijten en beschuldigingen zelfs schadelijker zijn dan de gebeurtenis zelf.

Oproep: doe of zeg iets wat troost biedt

Zij wijst erop dat elke ouder de ouder van een misbruikt kind worden. "Ik zou heel graag een oproep willen doen: als je ouders kent van een misbruikt kind en je leest dit, doe of zeg dan iets wat troost biedt. Ga naar ze toe in plaats van te zwijgen, of ze de rug toe te draaien."

Door: Nationale Zorggids