Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Een kind vindt het normaal, een ander heeft angst dat zijn huis instort of wantrouwt de overheid omdat die "geld belangrijker vindt dan veiligheid”. Het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Jonx en UMCG ‘Een veilig huis, een veilig thuis?’ laat zien dat ernstige bevingsproblematiek in het Gronings gaswinningsgebied verschillende gevolgen kan hebben voor het welbevinden van kinderen. Maar ook dat deze kinderen veel ideeën hebben om hun situatie te verbeteren. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen. 

In opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen onderzoekt de RUG onder de naam Gronings Perspectief sinds 2016 de veiligheidsbeleving, de gezondheid en het toekomstperspectief van Groningers. Een vandaag gepubliceerd onderzoek onderzocht de ervaringen van 49 kinderen en jongeren in het gaswinningsgebied. Het merendeel van de geïnterviewde kinderen en jongeren woonde in een huis met ernstige schade. Het is niet bekend hoe vaak deze gevolgen voorkomen in het gebied als geheel. Maar het onderzoek geeft wel een rijk beeld van wat het voor deze kinderen betekent hier op te groeien.

Kinderen bang voor instorting of verliezen van naasten

Een deel van de geïnterviewden zegt weinig last te hebben van de gaswinningsproblematiek, deels omdat ze geen schade aan hun huis of omgeving hebben of gewend zijn aan de problemen. Sommige kinderen weten gewoonweg niet beter. Kinderen die hier wel last van hebben, zeggen zich met name onveilig te voelen. Ze vrezen voor grotere scheuren in hun huis of zelfs instorting. Sommige kinderen vrezen desastreuze gevolgen van aardbevingen waarbij mensen doodgaan. Sommige van hen hebben last van nachtmerries, zindelijkheidsproblemen, concentratieproblemen, boosheid en psychosomatische klachten, zoals buik- en hoofdpijn. Kinderen wiens huis gesloopt is ervaren soms rouw- en heimweeklachten.

Thuis veilig opgroeien

De kinderen noemen in het interview veel ideeën over wat ze nodig hebben en hoe hun situatie verbeterd zou kunnen worden. Ze willen thuis veilig opgroeien; dat de gaswinning en de aardbevingen snel stoppen; snel, eerlijk en ruimhartig schadeherstel; goede informatie over de aardbevingen; mee kunnen praten over problemen én oplossingen. Ook willen ze dat Groningen meer positief in het nieuws komt, omdat Groningen veel moois heeft en meer is dan gaswinningsproblematiek. 

Het hele rapport vind je hier

Door: Nationale Zorggids