Normal_normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Het gebruik van de partydrug lachgas heeft de afgelopen weken geleid tot veertien incidenten waarbij personen ernstig diepe wonden opliepen. Voor de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam zijn deze recente ongevallen reden om alarm te slaan. De slachtoffers werden in een van de centra behandeld voor bevriezingsletsel, dat overeenkomt met diep tweedegraads en derdegraads brandwonden. Dit meldt de Nederlandse Brandwondenstichting. 

“Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk ‘onschuldige’ lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel. In het Brandwondencentrum Rotterdam alleen al hebben we binnen zeer korte tijd meerdere patiënten binnen gekregen na een ongeval met lachgas. Allen hadden ernstige verwondingen aan de binnenzijde van hun bovenbenen”, zegt arts Ymke Lucas van het Brandwondencentrum Rotterdam van het Maasstad Ziekenhuis.

Roes verhoogt pijngrens

Het bevriezingsletsel wordt veroorzaakt door het klemmen van de tank met lachgas tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen, legt Lucas uit. “Na het inademen van het lachgas raakt men in een korte sterke roes en ligt de pijn grens hoger. De gebruikers hebben niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt.”

Slachtoffers voorkomen

De brandwondencentra schrikken van de plotselinge toename van ongevallen en willen nieuwe slachtoffers voorkomen. De slachtoffers, veelal tieners en twintigers, zijn nog jong en beseffen niet wat de gevaren zijn. Met de vele festivals in het vooruitzicht deze zomer, is de verwachting dat het aantal slachtoffers flink toeneemt. 

Door: Nationale Zorggids