Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Een aantal gemeenten vinden dat er een landelijk aanpak voor lachgas moet komen om zo niet alleen overlast, maar ook gezondheidsproblemen onder gebruikers te voorkomen. Bij grote evenementen zoals Koningsdag worden ballonnen met lachgas verkocht, wat tot een korte roes leidt die vergelijkbaar is met dronken zijn. Omdat lachgas sinds 2016 onder de Warenwet valt, is het legaal te kopen en daarom kunnen gemeenten niet ingrijpen bij de evenementen. Een landelijke aanpak zou daarom kunnen leiden tot betere handhaving. Dit meldt Volkskrant. 

Nu kunnen gemeenten weinig doen tegen de legale verkoop van lachgas. Hun enige mogelijkheid is in de vergunning bij een evenement vastleggen dat lachgas niet verkocht of weggegeven mag worden. Maar buiten evenementen om is het een vrije markt. En die vrijheid leidt tot overlast en gezondheidsproblemen. Zo lagen de straten na Koningsdag bezaaid met de metalen patronen waar lachgas in zit. En er was ook meer overlast van de gebruikers, die gedrag vertonen alsof zij dronken zijn.

Hersenschade

Echter zijn het vooral de gezondheidsproblemen die door de Warenwet niet benadrukt worden. Men denkt mogelijk dat het gebruik van lachgas veilig is, omdat het middel vrij te koop is en niet onder de drugswetgeving valt. Gebruik van het gas kan leiden tot duizeligheid en concentratieproblemen. Echter kan bij hoge doseringen hersenschade optreden door een vitamine B12-tekort. Tijdens de afgelopen Koningsdag werden in Amsterdam tientallen mensen onwel na gebruik van lachgas.

Handreiking van Trimbos-Instituut

Momenteel kan er weinig gedaan worden, omdat er geen landelijke wet of handhaving is. Op Koningsdag zijn verkopers van lachgas weggestuurd als zij op heterdaad betrapt werden, maar los daarvan is handhaving bijna onmogelijk. Gemeenten proberen hun eigen regels te vormen maar die kunnen bij een naburige gemeente weer heel anders zijn. Er loopt op dit moment een onderzoek van het Trimbos-Instituut naar gebruik van lachgas. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er voorlopig geen landelijke wetgeving komt. Gemeenten die handvatten willen voor de aanpak van lachgas, kunnen daarvoor de handreiking van het Trimbos-Instituut gebruiken.

Door: Nationale Zorggids