Logo_juzt

De last onder dwangsom bij jeugdzorginstelling Juzt is beeindigd. Omdat de instelling eerder niet kon voldoen aan de aanwijzing om tekortkomingen in de jeugdhulp op te lossen, kreeg het een last onder dwangsom opgelegd. Bij één van de zorglocaties was de kwaliteit van de leefomgeving aanhoudend onvoldoende. Door een verhuizing naar een betere plek zijn deze tekortkomingen opgelost. Dit melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Skipr. 

Op locatie Lievenshove was sprake van structurele tekortkomingen in de jeugdhulp. De inspectie bezocht de leefgroep voor een tweede keer op 4 juni. Toen bleek dat de kwaliteit van het leefklimaat nog steeds niet op orde was. Eind juni zijn de jongeren verhuisd naar een ander pand dat er volgens de inspectie schoon en onderhouden uitziet.

Passende woonruimtes

Jongeren hebben op hun nieuwe locatie een eigen slaapkamer met voldoende ruimte om persoonlijke bezittingen op te ruimen. De kamers kunnen op een persoonlijke manier worden ingericht en er is een apart kantoor en een aparte slaapkamer voor personeel. In het pand is een woonkamer, wasruimte en een keuken waar jongeren gebruik van kunnen maken. Om het huis ligt een besloten, ruime tuin met voldoende gelegenheid om buiten te zitten of actief te zijn.

Tijdelijke liquiditeitssteun 

Juzt krijgt ook budget van het ministerie van Volksgezondheid omdat het sinds enige tijd in financiële problemen verkeert. Het is de bedoeling dat de organisatie met dit geld kan worden afgebouwd en de zorg kan worden overgedragen aan andere instellingen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het om een bedrag van maximaal 3 miljoen euro gaat dat als tijdelijke liquiditeitssteun wordt ingezet. 

Door: Nationale Zorggids