Normal_lyme_teek_tekenbeet

De chronische ziekte van Lyme wordt in Nederland nauwelijks nog erkend en daarom worden veel (alternatieve) behandelingen ook niet vergoed door zorgverzekeraars. Patiënten met de chronische variant kunnen een aantal standaardbehandelingen (veelal hetzelfde type antibiotica) ondergaan in Nederland, maar vaak is iemand al snel uitbehandeld. In Duitsland durven artsen meer te experimenteren, maar voor een behandeling daar moet soms een crowdfunding-actie worden opgestart. Zo ook voor de doodzieke 17-jarige Lisan die tien jaar geleden is gebeten door een teek. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Lisan krijgt vaak te horen dat haar klachten psychische zijn en medisch onderzoek wijst veelal niets uit. Ze heeft haar hoop nu gevestigd op stamceltherapie in Duitsland. Lisans moeder heeft een crowdfunding-actie opgestart, omdat de behandeling niet wordt vergoed door Nederlandse verzekeraars. Inmiddels hebben ze 10.000 euro opgehaald, maar zijn zeker nog enkele tienduizenden euro’s nodig.

Hoewel hoogleraar Bart-Jan Kullberg zegt dat nooit is bewezen dat stamceltherapie effectief is bij de genezing van de ziekte van Lyme, zijn er patiënten die daar anders over denken. De 25-jarige Lisanne van der Vaart in 2017 en 2018 naar Duitsland voor zo’n behandeling en inmiddels is haar leven 180 graden gedraaid. Ook het leven van de 19-jarige Glenn Mertens is beter nu hij de behandeling in Duitsland heeft ondergaan. “Na de behandeling heb ik me eerst anderhalve maand nog slechter gevoel. Maar daarna begon het herstel. Ik zeg niet dat de klachten weg zijn, maar ze zijn draaglijker geworden. De ziekte beheerst mijn leven niet meer”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. 

Door: Nationale Zorggids