Normal_politie__rug_agent_1556940a

Het klinkt ongelofelijk, maar is waar: het RIEC Midden Nederland dat georganiseerde criminaliteit aanpakt ziet steeds meer kinderen, soms van 8 of 9 jaar, de criminaliteit in gaan. Ze dealen drugs en pakken nare klusjes van hun meerderen op. Dit meldt RTL Nieuws. 

In 39 gemeenten in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland ziet RIEC Midden Nederland een toename van het aantal kinderen in de drugshandel. “We zien een enorme aanwas van jonge jongeren. Ze doen klusjes, gaan dealen, maar er komt ook veel criminaliteit bij kijken. Ernstige criminaliteit, die uiteindelijk kan leiden tot liquidatie”, zegt Remco Mulder van het RIEC tegen RTL Nieuws.

Naar schatting zijn zo’n paar honderd kinderen en jongeren actief betrokken bij drugshandel. Hoewel het bij uitzondering 8- en 9-jarigen zijn, is het een verontrustend signaal. Criminelen vinden deze kinderen en jongeren op social media of op straat en de oudere kinderen worden gevonden in coffeeshops of cafés. 

Het RIEC is een nieuw project gestart om deze jongeren van de straat te halen. De bedoeling is om in contact te komen met hun ouders, begeleiders of met mensen op plekken waar ze veel komen. Binnen het project ‘Straatwaarde(n)’ werkt het RIEC samen met 39 gemeenten in het midden van het land, de Belastingdienst, politie en het Openbaar Ministerie. 

Door: Nationale Zorggids