Logo_logo_de_kindertelefoon

De Kindertelefoon bestaat 40 jaar. Het jubileum wordt vandaag gevierd in Utrecht in bijzijn van koningin Máxima. De behoefte aan de lijn waar kinderen en jongeren (eventueel anoniem) hun verhaal kunnen doen, is nog altijd groot. Vorig jaar werden 128.000 gesprekken gevoerd, telefonisch of per chat. Dit meldt huiselijkgeweld.nl. 

De onderwerpen zijn door de jaren heen over het algemeen hetzelfde gebleven. Denk aan seks, pesten, misbruik en eenzaamheid. Over pesten wordt het meest gebeld: meer dan een kwart van de gesprekken gaat hierover. Op de chat gaat het het vaakst over relaties, liefde en seksualiteit. Ook geweld en thuissituaties komen regelmatig aan bod.

Lokaal initiatief

De Kindertelefoon begon in 1979 als een lokaal initiatief van Amsterdamse ouders. Momenteel werken vijfhonderd opgeleide vrijwilligers op zeven locaties in Nederland bij de Kindertelefoon. Zij zijn iedere dag bereikbaar tussen 11 en 21 uur. Hun gesprekken duurden vorig jaar in totaal 34.362 uur. Op Kindertelefoon.nl bestaat tegenwoordig ook een forum waar kinderen op een veilige plek elkaar kunnen helpen.

Door: Nationale Zorggids