Normal_oudere_eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid (1 tot en met 8 oktober) is weer begonnen, met honderden activiteiten gericht op het vergroten van de bewustwording over eenzaamheid, en op het bij elkaar brengen van mensen. Eenzaamheidsdeskundige van het eerste uur Jeannette Rijks juicht de aandacht voor eenzaamheid toe, maar in eenzame mensen bij elkaar brengen ziet ze niets: “Dat heeft alleen zin voor mensen die zich níet eenzaam voelen.”

“Op het moment dat je je lang eenzaam voelt, word je ook sneller ziek en je ziektes duren langer. Er zijn tal van aanwijzingen uit onderzoeken dat eenzaamheid bevorderend werkt bij diabetes, bij hart- en vaatziekten, bij dementie. Alles opgeteld betekent dit dat mensen die zich eenzaam voelen tien jaar eerder overlijden dan leeftijdgenoten die zich niet eenzaam voelen. Eenzaamheid is echt een van de allergrootste problemen ter wereld in relatie tot gezondheid.”

Praten over verschillende soorten eenzaamheid vindt Rijks niet nuttig, want: “Er is maar één soort eenzaamheid en dat is eenzaamheid” Wat is er dan nodig voor iemand die zijn eenzaamheid wil oplossen, zonder het probleem te bagatelliseren? Lees het in ons interview met Jeannette Rijks.

Door: Nationale Zorggids