Normal_smartphone_meisje_telefoon

Digitale instrumenten, zoals een chatfunctie, kunnen van groot belang zijn bij de signalering en bescherming van slachtoffers van seksuele uitbuiting. Dat stelt het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM), zo meldt huiselijkgeweld.nl. 

Naar schatting worden per jaar 1.320 Nederlandse meisjes slachtoffer van seksuele uitbuiting. In 2016 bleek dat 89 procent onzichtbaar blijft voor de hulpverlening en de opsporing. Uit de vorige week gepubliceerde Slachtoffermonitor van de Nationaal Rapporteur blijkt dat het zicht op deze groep slachtoffers alleen nog maar meer is afgenomen.

Chat met Fier is een van de pijlers van de Digitale Veste van het CKM en Fier. De Digitale Veste is een innovatief concept, waarmee het CKM en Fier willen bijdragen aan betere digitale hulpverlening en bescherming van slachtoffers van seksueel geweld en seksuele uitbuiting.

Luisterend oor

In 2018 maakten in totaal 408 vermoedelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting gebruik van deze Chat. Ruim 60 procent van deze slachtoffers was minderjarig en het betrof voornamelijk Nederlandse meisjes en vrouwen. Zij vertelden veelal voor het eerst over wat hen is aangedaan en waren op zoek naar een luisterend oor, hulp en/of advies.

Laagdrempelig

“De mogelijkheid om dit anoniem én digitaal te doen, maakt dat de jongeren zich veilig genoeg voelen”, aldus het CKM. “Waar reguliere toegang vaak een te hoge drempel is, heeft de Chat aangetoond dat slachtoffers wél gebruikmaken van deze laagdrempelige vorm van hulp. Dit is een hele belangrijke doorbraak in het contact met de groep die anders onzichtbaar blijft. Via de Chat, die bemand wordt door professionele hulpverleners, voelen ze zich gehoord en kunnen ze stapsgewijs begeleid worden naar de juiste hulp.”

Door: Nationale Zorggids