Logo_week_van_de_pleegzorg

De Week van de Pleegzorg die vandaag van start gaat doet een dringende oproep voor meer pleegouders. Er zijn tenminste 3.500 per jaar meer nodig. Terwijl de groep kinderen die pleegzorg nodig heeft even groot blijft, neemt het aantal nieuwe pleegouders sinds enkele jaren af. Vorig jaar kwam Nederland duizend pleegouders tekort. Dit meldt Pleegzorg Nederland. 

Tegelijk met de Week van de Pleegzorg start de wervingscampagne ‘Open je Wereld.nu’. De campagne onderstreept de noodzaak van meer pleegouders en poogt meer mensen te interesseren voor het pleegouderschap. Op Utrecht Centraal vindt vandaag de aftrap door radio-dj en pleegouder Gijs Staverman plaats.

Kinderen zo veel mogelijk thuis laten opgroeien

“Kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen wonen willen we graag zo thuis mogelijk laten opgroeien. Als dat bij de eigen ouders niet kan, dan het liefst bij pleegouders. Pleegzorg doe je samen, met ouders, kinderen en pleegouders. Om kinderen met succes en duurzaam in een gezin te plaatsen, is een zorgvuldige match tussen kind en pleegouders cruciaal”, zegt Esther Overweter van Jeugdzorg Nederland, waarvan Pleegzorg Nederland onderdeel is. Doordat Nederland niet genoeg pleegouders heeft, zijn passende matches soms moeilijk te maken. 

Door: Nationale Zorggids