Normal_rss_entry-205596

De jeugdzorg gaat opnieuw op de schop. Een flink deel van deze zorg blijkt toch niet het beste af onder de hoede van de gemeente, concludeert het kabinet. Kinderen moeten wachten op hulp en zorgverleners komen om in het papierwerk.

Gemeenten werden in 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg omdat zij dichter bij het kind staan en beter in staat zouden zijn zorg op maat te leveren. Bovendien kwam deze taak zo in één hand en zou versnippering tot het verleden behoren. Maar "die belofte is onvoldoende ingelost", constateren minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en zijn collega Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

Minder kosten en rompslomp

Vooral kinderen met ernstige problemen komen in de knel. Gemeenten zijn te klein om die zorg in hun eentje te kunnen opbrengen en regelen. Ze werken al wel noodgedwongen samen, maar dat gebeurt nog te halfslachtig en vrijblijvend. Daarom gaat het kabinet bepalen welke zorg een taak van de gemeente blijft en welke zij aan een regio of zelfs nog groter verband moet overlaten. Dat moet geld en administratieve rompslomp gaan schelen.

Lichtere zorgtaken

Gemeenten houden lichtere zorgtaken als opvoedondersteuning en schoolmaatschappelijk werk onder hun hoede. Pleegzorg, gezinsvervangende jeugdhulp en een reeks andere taken moeten ze overdragen aan een veertigtal regionale verbanden. Voor onder meer de zorg voor kinderen met heel ernstige gedragsproblemen zijn zelfs die regio's nog te klein.

Het kabinet wil ook voorkomen dat gemeenten zorgaanbieders te weinig betalen om het hoofd boven water te houden. Dat tarief moet voortaan voldoen aan een aantal voorwaarden. Dat moet zorgaanbieders, van wie er heel wat in zwaar weer verkeren, uit de brand helpen.

Dekker en De Jonge komen in actie na alarmerende rapporten van de inspectiediensten van hun ministeries.

Terugdraaien onvermijdelijk en nodig

Het terugdraaien van een deel van de decentralisatie was onvermijdelijk en nodig, stelt vakbond FNV. De vakbond juicht het inzicht, hoewel rijkelijk laat, toe dat het kabinet nu laat zien. Volgens de vakbond is het nu kwestie om snel met het hele jeugdzorgveld, zeker met de jeugdzorgwerkers en FNV, te werken aan een nieuw stelsel met structurele investeringen.

Door: ANP