Normal_roken__sigaret__rookverbod

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf januari 2020 17-jarige mystery shoppers inzetten bij de handhaving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak. De testkopers proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen. Een toezichthouder van de NVWA observeert de aankoop en legt aan de verkoper een maatregel op als het de testkoper lukt om tabak te kopen. Dit meldt NVWA.

De NVWA heeft de nieuwe inspectiemethode met 17-jarige testkopers in 2019 getest bij 516 verkooppunten van tabak. Slechts 41 procent van de verkopers controleerde op de goede manier de leeftijd en weigerde dus tabak te verkopen. Supermarkten leefden de regels het beste na (73 procent van de testaankopen geweigerd). Bij horecabedrijven en dan vooral bij cafetaria’s was het voor de testkopers het makkelijkst om aan tabak te komen (naleving 26 procent).

Legitimeren voor aankoop tabaksproducten

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken mogen er geen tabaksproducten, dampwaren en kruidenrookproducten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Ondernemers moeten voordat zij deze producten verkopen daarom vaststellen of degene die het product koopt onmiskenbaar ouder is dan 18 jaar. Als de koper niet onmiskenbaar 18 jaar of ouder is, moet de verkoper de leeftijd vaststellen aan de hand van een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Het toezicht op de leeftijdsgrens voor tabak wordt tot op heden gedaan door meerderjarige toezichthouders die onopvallend observeren of ondernemers de controle op de leeftijdsgrens correct naleven. Dit is een tijdrovende inspectiemethode omdat dit alleen werkt als er op het moment van inspecteren toevallig een jongere tabak probeert te kopen.

Door: Nationale Zorggids