Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

De frontaalkwab, ook wel de prefrontale cortex genoemd, is bij 9- en 10-jarigen met obesitas dunner dan bij kinderen zonder ernstig overgewicht. Door deze dunnere kwab zijn ze minder goed in staat om goede keuzes te maken, ontdekten Canadese onderzoekers. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Van de vier hersenkwabben, is de voorhoofdskwab of frontaalkwab de grootste en het meest geavanceerd. De prefrontale cortex neemt de verantwoordelijkheid voor het zelfbewustzijn op zich en speelt dus een belangrijke rol in het gedrag. Een dunnere of kleinere kwab bij kinderen met obesitas, zou ervoor zorgen dat zij minder goede beslissingen kunnen maken dan leeftijdsgenootjes met een gezond gewicht. Of de obesitas een dunnere cortex veroorzaakt, of dat de dunne cortex zorgt voor een te hoog Body Mass Index (BMI) is niet bekend.

Besluitvorming beïnvloed 

“De resultaten suggereren dat een hogere BMI kan gelinkt worden aan een andere vorming van de prefrontale cortex en verminderde uitvoerende functies zoals besluitvorming”, zeggen de onderzoekers, die daardoor ook de mogelijke link met slechte voedingskeuzes leggen. Overigens willen de wetenschappers geenszins beweren dat mensen met obesitas dommer zijn.  Het is enkel duidelijk dat er een verband is. Maar om dit verband in zijn geheel te begrijpen, is meer onderzoek nodig. 

Door: Nationale Zorggids