De Jonge investeert 2,5 miljoen euro in programma Kansrijke Start

Minister De Jonge van Volksgezondheid stelt 2,5 miljoen euro extra beschikbaar voor het landelijke programma Kansrijke Start. Dat maakte hij gisteren bekend tijdens de conferentie ‘Samen verder met Kansrijke Start’. Met het geld kunnen gemeenten samen met partijen uit de geboortezorg investeren in de eerste 1.000 dagen van een kind en daarmee zorgen voor betere gezondheidsuitkomsten, zoals minder vroeggeboortes en minder kinderen die met een te laag gewicht geboren worden. Dit meldt Rijksoverheid.

De bedoeling is dat met het geld overal in het land lokale coalities rondom de eerste 1.000 dagen worden opgericht. Deze coalities bestaan bij voorkeur uit gemeenten, zorgverzekeraars, jeugdgezondheidszorg, wijkteams, huisartsen, verloskundigen, medewerkers uit de kraamzorg en gynaecologen. Zij maken met elkaar afspraken over het inzetten van effectieve maatregelen rondom de zwangerschap.

Vaker in aanraking met jeugdhulp

De verschillen in gezondheid van baby’s bij de geboorte tussen gemeenten en wijken zijn soms erg groot. Stress tijdens de zwangerschap en de eerste kinderjaren – bijvoorbeeld door psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden – spelen daarbij een belangrijke rol. Kinderen hebben daardoor een grotere kans op groei- en psychische problemen, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Ook komen ze veel vaker in aanraking met jeugdhulp.

Gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen

Een juiste inzet en combinatie van hulp vanuit het medische en sociaal domein rondom de zwangerschap en de kinderwens kan voorkomen dat kinderen op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgen of zelfs uit huis worden geplaatst. Inmiddels zijn er in 160 gemeenten lokale coalities gevormd. Daarnaast zijn 25 regio’s actief aan de slag met het project Nu Niet Zwanger, waarmee deze interventie nu in circa 100 gemeenten wordt aangeboden.

Minister De Jonge stelde eerder al een bedrag van 9 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten die deelnemen aan het programma Gezond in de Stad. Het extra budget van 2,5 miljoen euro is nu beschikbaar voor alle overige gemeenten. Gemeenten kunnen zich aanmelden de website van Kansrijke Start.

Door: Nationale Zorggids