Online hulp jongeren met aandoening

Het online programma ’Face IT voor jongeren’ leert jongeren met een zichtbare aandoening (zoals brandwonden, ernstige huidaandoeningen of schedelafwijkingen) om te gaan met lastige sociale situaties en negatieve gedachten. Onderzoekers van het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis bekijken onder leiding van klinisch psycholoog Jolanda Okkerse de werking en de effectiviteit van het programma, dat in Engeland is ontwikkeld. Dit meldt de Telegraaf.

In Nederland wonen ongeveer 250 duizend jongeren met een zichtbare aandoening. Zij zitten bijvoorbeeld in een rolstoel, hebben brandwonden of een ernstige huidaandoening. Deze jongeren kunnen hier tijdens hun leven veel ongevraagde en rare opmerkingen over krijgen. Dat kan zorgen voor psychische problemen en moeilijkheden om een eigen plek te vinden in de maatschappij. 

'Face IT voor jongeren' leert jongeren omgaan met lastige sociale situaties

Het online programma 'Face IT voor jongeren' richt zich op de belangrijkste zorgen die jongeren met een zichtbare aandoening hebben. Dit zijn bijvoorbeeld: angst, depressie, weinig zelfvertrouwen en stress rondom het uiterlijk. Met het programma leren de jongeren vaardigheden aan om hiermee om te gaan. Zo biedt het programma sociale vaardigheidstraining en cognitieve gedragstherapie.

Adviezen over situaties en gedachten in 'Face IT voor jongeren'

De 17-jarige Marijn, die het syndroom van Crouzon heeft (een aangeboren aandoening met vaak zeldzame schedel- en gezichtsafwijkingen), is positief over het programma. Zij heeft meegedaan aan de testfase en raadt het programma aan bij jongeren met een zichtbare aandoening: "Ik weet hoe veel jongeren zich voelen. De bedoeling is dat ook wij als grote groep jongeren een plek in de maatschappij krijgen. Maar er zijn veel jongeren met een zichtbare aandoening die denken dat ze hier niet thuishoren. In het Face IT-programma wordt telkens een situatie of een gedachte geschetst van iemand met een aandoening en de vraag hoe je erop zou reageren. Daarna wordt verteld hoe je het beste kunt reageren. Houding en oogcontact zijn belangrijke onderwerpen. Ik zou iedereen aanraden dit online programma te volgen.”

Meer over het online programma 'Face IT voor jongeren' is hier te vinden

Door: Nationale Zorggids