Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand in Scharendijke heeft voldoende verbeteringen doorgevoerd in de kwaliteit en veiligheid van zorg. Daarmee voldoet het begeleidingscentrum aan de last onder dwangsom die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had opgelegd. Ook heeft Aan de Hand een interim-directeur Zorg, Personeel en Organisatie aangenomen voor drie maanden, waarmee het voldoet aan een tweede aanwijzing die de inspectie had gegeven. Dit meldt de IGJ.

Aan de hand is een begeleidingscentrum voor kinderen met autisme of een aanverwante psychische aandoeningen. De IGJ had een last onder dwangsom opgelegd omdat Aan de Hand niet op tijd voldeed aan een eerder opgelegde aanwijzing. Aan de Hand kreeg de aanwijzing omdat de zorgaanbieder tekortschoot op de thema’s ‘uitvoering hulpverlening’, ‘veiligheid’ en ‘organisatie’. Daarnaast stelde de inspectie in december 2019 vast dat de directeur Zorg, Personeel en Organisatie was uitgevallen.

Hierdoor was het onduidelijk hoe de eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van zorg was vormgegeven. Deze tekortkoming moest het begeleidingscentrum uit Scharendijke ook wegnemen. Reden voor de inspectie om  een tweede aanwijzing op te leggen.
 
De inspectie constateert nu dat Aan de Hand alle gevraagde maatregelen heeft genomen en voldoet aan de normen. Zowel de last onder dwangsom als de tweede aanwijzing zijn daarmee beëindigd. Ook is de plaatsingsstop voor nieuwe cliënten opgeheven. Omdat deze verbeteringen zijn doorgevoerd binnen de termijn van zes weken hoeft Aan de Hand geen geldbedrag te betalen. 
 
Door: Nationale Zorggids