Logo_fnv-zorg-logo

FNV Zorg & Welzijn en werknemers van De Hoenderloo Groep eisen dat de sluiting van hun organisatie wordt opgeschort en dat minister De Jonge, samen met hen, naar een beter scenario gaat kijken voor continuering van De Hoenderloo Groep. Dit melden FNV en ANP.

Ondanks weken van protest door zowel medewerkers als diverse politici en een onderzoek van Een Vandaag en Follow the Money, waaruit blijkt dat de financiële problemen minder groot zijn dan werd beweerd, heeft de Raad van Bestuur van Pluryn vandaag toch aangekondigd De Hoenderloo Groep definitief te sluiten. Door de sluiting komen kwetsbare kinderen op straat te staan en verdwijnt de expertise voor deze complexe vorm van jeugdzorg uit de sector. Aanstaande vrijdag komen de leden bijeen om vervolgstappen te bespreken.
 

Actie van jeugdhulpverleners Hoenderloo Groep

Op 19 februari stuurde de FNV namens de actiegroep van de jeugdhulpverleners nog een brief aan de minister, waarin ze een dringend beroep op hem doen op de wettelijke plicht voor continuïteit van cruciale, regio-overstijgende jeugdzorg voor Nederland, wat De Hoenderloo Groep biedt.
 
"Vooralsnog heeft de minister alleen gesproken met het bestuur van Pluryn, maar niet met de experts op de werkvloer zelf; de medewerkers. Zij weten als geen ander welke zorg deze groep kwetsbare jongeren nodig heeft", zegt Jan Verhoeven, FNV-bestuurder in Oost-Nederland. "Door sluiting van De Hoenderloogroep komen de kinderen die er nu wonen, kinderen die op de wachtlijst staan en toekomstige kinderen die deze complexe zorg nodig hebben, allemaal thuis te zitten. Er is geen alternatief voor deze kinderen in Nederland. Daarmee verdwijnt ook de expertise uit de sector, die zo hard nodig is. Sluiting van De Hoenderloo Groep is een onverantwoorde vernietiging van jarenlang opgebouwde kennis en middelen. In plaats van sluiten is investeren nodig."           
 

Minister moet luisteren naar jeugdzorgmedewerkers

Landelijk FNV-bestuurder voor jeugdzorg Maaike van der Aar: "Het zou heel fijn zijn als minister De Jonge eindelijk wel eens luistert naar jeugdzorgwerkers. Medewerkers in de jeugdzorg worden in de hele sector structureel onvoldoende betrokken bij beleid en besluit. En dat is natuurlijk heel gek, want zij hebben wel de expertise. Het is dan ook tekenend dat we nu wederom door de minister niet vooraf gehoord zijn, maar binnenkort, na het besluit van Pluryn, met hem mogen komen praten. Terwijl wij toch al maanden aankondigen dat wij dit wel heel graag willen. Naar nu blijkt niet zonder reden. Want wat nu uit het FTM rapport blijkt, hebben onze leden al die tijd al gezegd. En ook dat is niet voor het eerst. Onderzoek na onderzoek bevestigt wat onze leden in de hele jeugdzorgcrisis al jaren aangeven Je zou toch denken dat de minister nu beter zou moeten weten dan hen te negeren voordat besluiten worden genomen. De minister heeft hier wat ons betreft dus nu ook echt iets uit te leggen."
 

Medewerkers Hoenderloo Groep

De zorgorganisatie gaat medewerkers van de Hoenderloo Groep van werk naar werk begeleiden. Het gaat om ongeveer 280 zorgmedewerkers. Ook het Hoenderloo College, de onderwijstak van de Hoenderloo Groep, gaat dicht. Voor de 80 onderwijsmedewerkers werkt Pluryn momenteel samen met de vakbonden een apart sociaal plan uit.
 
Ouders van kinderen die verblijven in een vestiging van de Hoenderloo Groep laten weten dat ze nauwelijks nog vertrouwen hebben in Pluryn. In een verklaring stelt de Ouders Hoenderloogroep dat de zorgorganisatie heeft aangetoond dat ze niet in staat is de kwaliteit van de zorg te bewaken.
 

Ouders geen vertrouwen meer in Pluryn

"De ene na de andere medewerker vertrekt, wordt vervangen door tijdelijke krachten die onvoldoende zijn toegerust om deze specialistische vorm van zorg goed vorm te geven", aldus de ouders. "Medewerkers die blijven, die staan onder hoogspanning en worden niet gehoord of gesteund." In de verklaring staat dat veel ouders hun kinderen hebben horen verzuchten dat ze zichzelf als "een last van de maatschappij" zien en dat ze er "een eind" aan willen maken.
 
Door: Nationale Zorggids