'Kind kan coronabesmetting net zo makkelijk overdragen als volwassene'

Kinderen kunnen het coronavirus waarschijnlijk net zo makkelijk overdragen als volwassenen. Het aantal virusdeeltjes in de luchtwegen is bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde, aldus onderzoekers in Berlijn. Dit meldt ANP.

Zij waarschuwen dan ook voor een onbeperkte opening van scholen en kinderdagverblijven. De studie door wetenschappers onder leiding van viroloog Christian Drosten is nog niet gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen.
 
Het was al bekend dat kinderen met griep zeer hoge concentraties virusdeeltjes in de keel hebben.
 

RIVM: kinderen spelen geen grote rol bij verspreiding coronavirus

Het RIVM kwam eerder tot een andere conclusie: alle onderzoeken binnen en buiten Nederland wijzen er echter op dat jonge kinderen geen grote rol spelen bij het coronavirus. De experts in het Outbreak Management Team hebben er daarom vertrouwen in dat de basisscholen geleidelijk weer open kunnen gaan.
 

Verschillende coronamaatregelen

In Duitsland mogen alleen de examenklassen in het voortgezet onderwijs vanaf 4 mei weer naar school, en daarnaast het laatste jaar van de basisschool. Daarna zullen stapsgewijs de andere klassen weer openen. Nederland laat juist de jongste kinderen na 11 mei weer naar school gaan. Lees hier hoe het komt dat beide landen zo'n tegengestelde visie hebben op het versoepelen van de coronamatregelen voor kinderen.
 
Door: Natinale Zorggids