Preventie in het onderwijs kan stijgende zorgkosten in de toekomst beperken
Een groep van hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici schrijft in een opiniestuk dat het onderwijs de oplossing voor de stijgende zorgkosten in handen heeft. Door preventie in het onderwijs te verankeren, kan veel leed voorkomen worden. Dit meldt NOS. 
Scholen zijn zich de afgelopen jaren steeds meer gaan bezighouden met een gezonde leefstijl voor hun leerlingen. Zo is er 'Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)' en 'Gezonde School'. Mooi, vinden de 44 hoogleraren, medici en bestuursvoorzitters, maar veranker dit soort initiatieven in het onderwijs.
 

Preventie psychische klachten

Niet alleen gezond leven verdient de aandacht, maar ook preventie van psychische problemen. Vaak is het al te laat als een kind of jongere met klachten zich meldt. Volgens de briefschrijvers ontstaan driekwart van de psychische aandoeningen voor iemands 25ste levensjaar. De school is daarom dé plek om kinderen en jongeren te onderwijzen over mentale gezondheid en ontwikkeling.
 

2,5 procent van psychische ziektelast voorkomen

Zo werken mindfulness, meditatie en bewegen goed tegen psychische problemen en stress. “Als we er voorzichtig van uitgaan dat we met de juiste preventie ten minste 2,5 procent van de psychische ziektelast kunnen voorkomen, zou dit een half miljard euro per jaar aan zorgkosten besparen”, zo is te lezen in het opiniestuk. De hernieuwing van het curriculum van het onderwijs is volgens het opiniestuk hét moment om slaap, ontspanning, voeding, seksualiteit, drugs en alcohol een vast onderdeel van het basis- en voortgezet onderwijs te maken. De schrijvers vinden niet dat preventie-onderwijs zich moet beperken tot kinderen en tieners, maar dat ook mbo-, hbo-, en wo-studenten hier baat bij hebben. 
 
Door: Nationale Zorggids