Yes We Can Clinics start met tien herstelgroepen in Nederland

De specialistische jeugdkliniek Yes We Can Clinics start op 31 augustus met het faciliteren van tien zelfhulpgroepen, verspreid over het hele land. De zelfhulpgroepen zijn bedoeld voor jongeren met verslavingen, psychische problemen en/of gedragsproblemen. Op dit moment zijn er veel van deze groepen voor volwassenen, maar nauwelijks voor jongeren, aldus Yes We Can Clinics. 

Wereldwijd gaan miljoenen verslaafden wekelijks naar zelfhulpgroepen waarbij ze bij elkaar zitten en praten over hun verslaving. Ook in Nederland is er een grote groep mensen die in herstel blijft met behulp van dit soort ontmoetingsgroepen. Volgens jeugdkliniek Yes We Can Clinics zijn zelfhulpgroepen ook een hulpmiddel en een must voor mensen met psychische problemen.

Zelfhulpgroepen zijn volgens de visie van Yes We Can Clinics een cruciaal onderdeel in herstel. De behandelende jongeren, die de jeugdkliniek ‘fellows’ noemt, wordt altijd aangeraden om meetings te bezoeken. Dat geldt ook voor jongeren met psychische problemen en/of gedragsproblemen.

Tien groepen

De groepen gaan op 31 augustus van start in Leeuwarden, Hengelo, Veenendaal, Leiderdorp, Nootdorp, Den Haag, Rotterdam, Schaijk, Roermond en Wahlwiller. Allee meetings worden begeleid door een oud-fellow. Er zal geen therapeut bij de meetings aanwezig zijn, aangezien de zelfhulpgroepen specifiek zijn gericht op lotgenoten die elkaar helpen en steunen. Wel is er tijdens iedere bijeenkomst toezicht aanwezig om de veiligheid te waarborgen, vooral voor 13- tot 18-jarigen. 

Door: Nationale Zorggids
Foto: Yes We Can Clinics