Jeugdzorgwerkers begin september in actie voor een beter jeugdzorgstelsel
Jeugdzorgwerkers voeren voor het derde jaar op rij begin september actie in Den Haag voor een beter jeugdzorgstelsel. Ondanks ruim 3 jaar actievoeren en beloftes van minister Hugo de Jonge zijn er volgens de FNV en duizenden jeugdzorgmedewerkers geen verbeteringen te zien. Vanwege corona dit derde jaar geen duizenden actievoerders, maar zal een groep van 250 jeugdzorgwerkers uit heel Nederland namens hun collega’s deelnemen. Dit meldt FNV.
Maaike van der Aar, bestuurder jeugdzorg bij FNV: “Het is nog steeds nodig om onze stem hier in Den Haag luid te laten horen. De wachtlijsten voor kinderen blijven onverminderd lang, er is bij lange na niet genoeg geld bij gemeenten voor jeugdzorg, het ziekteverzuim en de uitstroom van jeugdzorgmedewerkers zijn hoog en er kiezen steeds minder professionals voor de jeugdzorg. Een giftige cocktail voor kinderen die hulp nodig hebben in Nederland. Er moet snel iets veranderen, geen kruimelwerk, maar ingrijpende maatregelen. Die blijven, ondanks jarenlange noodklokken van ons en andere organisaties, uit.”
 

Drastisch Versimpelen

Vanwege het achterblijven van adequate actie van minister Hugo de Jonge, presenteerde FNV begin dit jaar het plan ‘Drastisch Versimpelen in de Jeugdzorg’. Van der Aar: “Het is onze visie – en die van onze leden - hoe de jeugdzorg moet worden georganiseerd. Met een jeugdzorgstelsel waar tijd- en geldrovende schakels uit zijn gehaald en waar de jeugdzorgprofessionals weer in staat worden gesteld hun belangrijke werk te doen. En waar het kind centraal staat, en niet de bureaucratie, administratie, organisatiebelangen, bestuurslagen of politieke kleuren. Daar zou het niet om moeten draaien. En daarom staan wij weer hier.”
 

Actieweek FNV Zorg & Welzijn

De jeugdzorgdemonstratie is de eerste actie in de actieweek van FNV Zorg & Welzijn. De coronacrisis heeft Nederland laten zien hoe essentieel de zorg is voor onze samenleving. Maar het werken in zorg en welzijn staat onder druk. Er is te weinig échte waardering en te hoge werkdruk. Er wordt geapplaudisseerd, maar niet geïnvesteerd in de (jeugd)zorgmedewerkers. Daarom organiseert de FNV vanaf dinsdag 1 september de hele week acties in Den Haag. Delen hiervan worden ook online uitgezonden.
 
Door: Nationale Zorggids