Coronamaatregelen beïnvloeden leefstijl van kinderen

De coronamaatregelen hebben een negatieve invloed gehad op de leefstijl van kinderen de afgelopen maanden. Een deel van de kinderen die door de maatregelen en het sluiten van scholen en sportclubs veelal thuis moesten blijven, is aangekomen, meer ongezonde tussendoortjes gaan eten en minder gaan bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderartsen aan het Maastricht UMC+, in samenwerking met andere Nederlandse ziekenhuizen, zo meldt het Maastrichtse ziekenhuis. 

Op 16 maart 2020 gingen de scholen dicht in verband met de uitbraak van het coronavirus. Ook sportclubs moesten hun deuren sluiten. Inmiddels zijn deze instellingen weer open, maar in de tussenliggende periode kwam de dagindeling van kinderen er opeens heel anders uit te zien. Voor de Maastrichtse onderzoekers op dat moment het signaal om de invloed van de maatregelen op het leefstijlgedrag van kinderen te onderzoeken.

Vragenlijsten en beweegmeter

189 kinderen (en hun ouders) kregen vragenlijsten over hun leefstijlpatroon. Een deel van de kinderen had daarnaast ook de beschikking over een ‘slimme’ beweegmeter. Op verschillende momenten tijdens de coronacrisis zijn de vragenlijsten ingevuld. Er werd onder meer gekeken naar het voedingspatroon, fysieke activiteit, gewichtsontwikkeling, slaapgedrag en of kinderen gebruikmaken van online mogelijkheden om meer te bewegen. De algehele conclusie is dat de leefstijl er bij een groot deel van de kinderen op achteruit is gegaan.

Meer ongezonde snacks

Eén op de drie kinderen is meer ongezonde snacks gaan eten tijdens de lockdown. Daarbij is 75 procent van de jongelingen minder gaan bewegen, gemiddeld 51 minuten per dag minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Waar vorig jaar 64 procent van de kinderen nog de beweegnorm haalde (van één uur matig-intensieve beweging per dag), was dat tijdens de lockdown nog maar 20 procent. Verder geeft één op de vijf kinderen aan dat ze zijn aangekomen. Bij kinderen die al overgewicht hadden, is dat percentage nog hoger: 40 procent.

Besluitvorming bij tweede coronagolf

Volgens kinderarts Anita Vreugdenhil is waakzaamheid geboden. “Overgewicht op jonge leeftijd heeft namelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en leververvetting. Onze bevindingen spelen dan ook niet alleen een belangrijke rol in de besluitvorming bij een eventuele tweede golf, maar benadrukt ook dat er werk aan de winkel is om de leefstijl bij te stellen nu we hen weer beter kunnen bereiken”, aldus Vreugdenhil.

Door: Nationale Zorggids