Normal_ronald_mcdonald

Ouders, kinderen en zorgprofessionals zijn het met elkaar eens: dicht bij elkaar zijn tijdens ziekte helpt echt. Dankzij de Ronald McDonald Huizen voelen kinderen zich minder angstig en verdrietig, en houden ouders de zorg beter vol. Zorgprofessionals signaleren bovendien een grote impact van nabijheid op het medisch en psychisch herstel van kinderen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar de impact van Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen door onderzoeksinstituut ARGO. Dit meldt het Ronald McDonald Kinderfonds. 

98 procent van de 1.883 ondervraagde ouders geeft aan dat ze de zorg voor hun zieke kind beter volhouden dankzij een plek in één van de twaalf Ronald McDonald Huizen. In het huis komen ze beter tot rust en wordt de ziekenhuiservaring positiever. 95 procent stelt dat het Ronald McDonald Huis het gezin bij elkaar heeft gehouden tijdens de zware periode van de ziekenhuisopname.

Ook zijn kinderartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals ondervraagd: 95 procent van hen is van mening dat de huizen en huiskamers in ziekenhuizen hebben bijgedragen aan medisch en psychologisch herstel van het kind. 97 procent stelt zelfs dat ouders de zorg beter volhouden en beter participeren in het zorgproces. Ruim 86 procent onderschrijft bovendien dat dankzij het Ronald McDonald huis het ziekenhuis betere kwaliteit van zorg levert. “Het Ronald McDonald Huis is broodnodig voor ouders en kinderen. Het is beter voor de binding, zorgt voor minder stress en bij acute momenten zijn ouders er direct”, licht een zorgprofessional toe.

"Ik had mijn ouders niet kunnen missen"

Ondervraagde kinderen (8-18 jaar) denken bij ziekenhuisopnames aan “bang, eenzaam en ‘roepen om mama’.” Met ouders dag en nacht op loopafstand van het ziekenhuisbed, ervaren ze meer rust, voelen ze zich minder verdrietig en lachen ze meer. “Als ik op social media zie dat iedereen leuke dingen doet, voel ik me best eenzaam. Dan is het fijn dat mijn ouders er zijn voor afleiding,” licht een kind toe. Ouders helpen ook in het contact met artsen: "de arts begrijpt me beter als mijn ouders erbij zijn. Zij kunnen goed uitleggen wat ik bedoel,” zegt een ander kind.

Door: Nationale Zorggids 
Beeld: Ronald McDonald Kinderfonds