Dit jaar minder kinderen ontvoerd tijdens zomervakantie

In de maanden juni, juli en augustus zijn 34 kinderen ontvoerd, waarvan 27 vanuit Nederland en zeven naar Nederland. Het gaat om het laagst aantal ontvoerde kinderen in de zomervakantie in de afgelopen vijf jaar. De meeste ontvoeringen vanuit Nederland waren naar Duitsland en Polen. Ouders gebruikten de zomervakantie vaak als excuus om naar het buitenland te gaan, om vervolgens niet meer terug te keren. Bovendien wilde in een paar situaties het kind zelf niet meer terug naar Nederland na een vakantie bij de andere ouder in het buitenland. Dit meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIK). 

Een plotseling vertrek naar een ander land heeft voor kinderen vergaande gevolgen. Ze krijgen geen kans om afscheid te nemen van de andere ouder, school en vriendjes. Na de zomervakantie blijft hun plek in de klas leeg. Om dit leed te voorkomen zet het Centrum IKO sterk in op preventie. Directeur Coşkun Çörüz: “Het Centrum IKO biedt crossborder mediations aan in internationale scheidingen, het toestemmingsformulier voor reizen met minderjarige kinderen is bekender geworden en de bewustwording onder het publiek over de toestemming is vergroot.”

Coronamaatregelen houden kinderontvoeringen niet tegen

Het is verrassend dat ondanks de reisbeperkingen in verband met het coronavirus, toch 17 kinderen zijn meegenomen naar een ander land. Dit gebeurde in de maanden maart, april en mei 2020 toen in diverse landen een lockdown gold en veel grenzen dicht waren. Het betrof 14 kinderen die vanuit Nederland zijn meegenomen en 3 kinderen die naar Nederland zijn meegenomen. Het coronavirus en de genomen maatregelen speelden in verschillende kinderontvoeringszaken zelfs een cruciale rol. Zo werden de reisbeperkingen gebruikt (dan wel misbruikt) als argument om niet terug te kunnen keren vanuit het buitenland. Daarnaast was het coronavirus voor sommige ouders aanleiding om zonder toestemming met de kinderen naar het buitenland te vertrekken, omdat het daar veiliger zou zijn.

Minder kinderen ontvoerd in 2019

Het Centrum IKO ziet dat het aantal ontvoerde kinderen blijft afnemen. Uit de jaarcijfers van 2019 blijkt dat voor het tweede jaar op rij een daling te zien is. In 2019 zijn 207 kinderen vanuit of naar Nederland ontvoerd. In 2018 ging het nog om 221 kinderen en in 2017 om 288 kinderen. “We zijn blij dat de daling heeft doorgezet. Elk ontvoerd kind is tenslotte één te veel", aldus Çörüz.

Door: Nationale Zorggids