Normal_body-1869901_1920.jpg

Jongens die gedwongen worden om seks te hebben tegen betaling blijven vaak buiten beeld van de autoriteiten en de hulpverlening. Het CKM en het Expertisecentrum Mensenhandel & (jeugd)prostitutie van Lumens hebben de krachten gebundeld om deze ‘onzichtbare’ doelgroep in kaart te brengen. Dit meldt huiselijkgeweld.nl 

“We weten heel weinig van jongens die seksueel worden uitgebuit in Nederland”, vertelt onderzoeker Emma Simons van het CKM. “Dat blijkt ook uit officiële cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Met dit onderzoek willen we verder in contact komen met jongens die, al dan niet gedwongen, werkzaam zijn - of zijn geweest- in de prostitutie. We hopen een duidelijker beeld te krijgen van de aard en omvang van de problematiek zodat er adequate interventies komen voor de hulpverlening én de opsporing van daders.”

Schaamte

Samenwerkingspartner Lumens is een organisatie die hulp en opvang biedt aan slachtoffers van jongensprostitutie. Via haar hulpverleners en netwerk zullen (anonieme) vragenlijsten worden verspreid onder cliënten. Danielle van Went van Lumens: “Wegens schaamte en het grote taboe op slachtofferschap durven de meeste jongens niks te zeggen wanneer zij (gedwongen) sekswerk doen. Dit onderzoek, dat een belangrijke aanvulling is op ons praktijkwerk, helpt hopelijk het taboe rond dit onderwerp te doorbreken.”
Eind 2021 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht. 

 

Door: Nationale Zorggids