Normal_geld

In tegenstelling tot de gemeenten in de regio Hart van Brabant, maken jeugdzorgorganisaties wel winst. Gezamenlijk staan ze 100 miljoen euro in de plus. Volgens Follow the Money is dit de reden van de jeugdzorgtekorten in Nederland. Dit meldt Skipr.

De grootste gemeente in het Hart van Brabant is Tilburg, die kampt met een budgettekort van 13,6 miljoen euro op de jeugdzorg. 121 van de 228 jeugdzorgaanbieders met contract in de gemeenten, hebben een jaarrekening gedeponeerd. 24 van deze stichtingen en bedrijven had een winstmarge van meer dan 10 procent. De winstmarges waren bij de commerciëlen het meest opvallend: daar had 40 procent 10 procent of meer winst gemaakt in 2018. In de jeugdzorg zijn algemeen geaccepteerde winstmarges zo rond de 2 tot 3 procent.

Hoge salarissen zorgbestuurders

Volgens Follow the Money gaat al het geld naar de jeugdzorginstanties en komt dit niet terug bij de gemeenten. Daardoor loopt Tilburg, maar ook andere gemeenten in de regio, miljoenen euro’s voor de zorg mis.

Daarnaast verdienen 32 bestuurders van de commerciële bedrijven vaak meer dan de Wet normering topinkomens, ofwel meer dan 171.000 euro per jaar.

Door: Nationale Zorggids