Normal_normal_rechtspraak

De moeder van een meisje met ernstige anorexia nervosa, wil via de rechter laten vastleggen dat zij een andere therapie krijgt dan dwangvoeding. Artsen zijn tegen deze alternatieve behandeling en de vader van het meisje kan zich hier ook niet in vinden. Het meisje en haar moeder vinden dwangbehandeling te traumatisch en hopen haar op een andere manier te kunnen helpen. Het 15-jarige meisje is al in coma gehouden en kreeg sondevoeding. Dit meldt NOS. 

Volgens de advocaat van de moeder is het meisje al jarenlang ziek en is dwangvoeding een regelmatig onderdeel van haar behandeling geweest. Nu wil de moeder dat de zorg overgaat op PRI-therapie. “Een moderne behandeling waarbij men op zoek gaat naar de problemen die de anorexia veroorzaken. En een kenmerk daarbij is dat er juist geen dwang wordt toegepast”, legt advocaat Richard Korver uit. Het meisje zou zelf om deze behandeling hebben gevraagd, omdat niets anders lijkt te helpen.

Melding Veilig Thuis

Nadat de behandelend kinderarts niet wilde meewerken vanwege een te groot risico op overlijden bij PRI, wilde ook de vader niet meer meedoen. Inmiddels is er bij Veilig  Thuis Groningen een melding gedaan door de kinderarts. Volgens de medisch professional zou er een conflict rondom loyaliteit zijn ontstaan. Dit zou niet veilig zijn voor de gezondheid van het meisje. Het gezag van de moeder en vader is tijdelijk geschorst. Mogelijk wordt dit definitief als de Raad voor de Kinderbescherming een rechter hierover laten buigen.

Door: Nationale Zorggids