Logo_veiligthuis

Om zo goed mogelijk bereikbaar te zijn, heeft Veilig Thuis de chat tijdens de periode van de avondklok uitgebreid tot tien uur ’s avonds. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De Veilig Thuis-organisaties maken zich zorgen over de effecten van de coronamaatregelen op mensen en de toename van geweld in huiselijk kring. Het aantal mensen dat tijdens de coronamaatregelen contact opneemt met Veilig Thuis is gestegen. Het gaat daarbij vooral om mensen die advies vragen omdat ze vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld in hun omgeving.

Toegestaan huis te verlaten

Wie geweld meemaakt thuis, tijdens de avondklok, kan bij gevaar altijd 112 bellen en zo nodig het huis verlaten. Naar iemand anders toe gaan mag ook. Dit mag ook bij een onveilig gevoel thuis zonder direct gevaar. Om deze reden het huis verlaten leidt niet tot een boete.

Door: Nationale Zorggids