Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie voor het Onderwijs en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijven zich zorgen maken over de Justitiële Jeugdinstellingen (JJI’s) en bijbehorende scholen ondanks de verbeteringen die deze op  diverse terreinen hebben gerealiseerd. De inspecties zien nog steeds knelpunten zoals een structureel tekort aan plaatsen voor jongeren en aan ervaren personeel. Daardoor schort het ook aan de interne veiligheid, melden zij aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van deze jeugdinstellingen. Dit meldt IGJ. 

In een JJI kunnen jongeren tot een leeftijd van 23 jaar worden geplaatst. Zij worden verdacht van een delict of zijn hiervoor veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. Deze zogeheten justitiële jongeren moeten intensief begeleid worden om te voorkomen dat zij opnieuw een delict plegen als zij vrij komen. De jongeren volgen onderwijs via scholen die bij de instellingen horen.

Er zijn nu vijf JJI’s in Nederland. Twee van de zeven instellingen zijn de afgelopen jaren gesloten terwijl het aantal jongeren dat naar een JJI wordt gestuurd, toeneemt. De delicten waarvan ze worden verdacht of waarvoor ze worden veroordeeld zijn de laatste jaren steeds zwaarder geworden. De  problemen van deze jongeren zijn ook ernstiger. 

Groepsgrootte structureel overschreden

Uit onderzoek van de inspecties blijkt dat de groepsgrootte in de JJI’s structureel wordt overschreden door de (te) hoge bezetting. Jongeren kunnen bijvoorbeeld niet doorstromen van algemene naar specialistische afdelingen die meer op hun problemen zijn toegesneden omdat alles vol zit. Ook komt het hierdoor voor dat jongeren geplaatst moeten worden in een groep waar zij kunnen botsen met de anderen.

Vanwege de hoge bezettingsgraad kan niet elke JJI of school een passend behandel- zorg- en onderwijsaanbod voor iedere jongere ontwikkelen. De hoge bezetting zorgt er soms ook voor dat zorgvuldig ontwikkelde initiatieven niet doorgaan, zoals een afdeling voor de behandeling van verslaafde jongeren.

De inspecties hebben hun zorgen al vaker gedeeld met DJI. Zij blijven de JJI’s en de scholen nauwlettend volgen. Zij verzoeken hen om regelmatig informatie te verstrekken over de voortgang van verbeteringen.

Door: Nationale Zorggids