Normal_coronatest_coronavirus_corona

Jonge kinderen tot 4 jaar mogen naar de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Ouders kunnen er dan voor kiezen om hun kindje op corona te laten testen, maar kunnen hun kind ook thuis houden tot de klachten voorbij zijn. Kies je er wel voor om je kind te laten testen bij een testlocatie? Wij leggen uit hoe GGD'en met kinderen omgaan. 

Ouders van kinderen tot 7 jaar kunnen een testafspraak inplannen via 0800 – 1202. De GGD plant dan meer tijd in voor een testafname. Eenmaal bij de testlocatie hoeft het kind zeker niet alleen met de GGD-medewerker achter te blijven. Er mag altijd een ouder of begeleider bij de test aanwezig zijn. Medewerkers van de GGD dragen een beschermend pak, waardoor ze niet herkenbaar zijn. Kinderen worden daar zo goed als mogelijk op voorbereid.

Kindvriendelijke medewerker

Ouders die zien dat hun kind thuis of onderweg naar de testlocatie spanning ervaart, kunnen dit aangeven bij de testlocatie. Er wordt dan bijvoorbeeld een kindvriendelijke medewerker ingezet of eentje die veel ervaring heeft met kinderen. Deze zal uitgebreid de tijd nemen om kinderen gerust te stellen en uitleggen wat er te gebeuren staat. Zoals in dit filmpje te zien is, legt de GGD uit dat een staafje in de neus en keel geen pijn doet, maar wel kietelt.

PCR- of antigeentest 

Durft een kind niet alleen op de stoel te zitten, dan mag hij of zij altijd bij jou op schoot. Kinderen worden getest met een PCR- of antigeentest. Beide methodes werken met wattenstaafjes waarmee wat slijm uit de keel- en neusholte wordt afgenomen. Zo’n staafje zit niet langer dan een paar seconden in de neus en keel.

Bij sommige testlocaties krijgen kinderen een diploma. Die krijgen ze na afloop van de coronatest, om ze te laten weten hoe dapper ze zijn geweest.

Afspraak inplannen

Voor kinderen tot 7 jaar kunnen ouders een testafspraak inplannen via 0800 – 1202. Ouders en verzorgers van kinderen vanaf 7 jaar kunnen via hetzelfde telefoonnummer een afspraak maken of voor kinderen met een eigen DigiD online een afspraak inplannen.

Door: Nationale Zorggids
Bron: GGD GHOR