Normal_koptelefoon__muziek__luisteren__jongeren_gehoor__oren__horen

Jongeren tussen de 10 en 15 jaar die muziek luisteren met een koptelefoon of oortjes, doen dit vaak niet op een veilig luisterniveau. 60 procent van de jongeren laten het gebruik van de volumebegrenzer op hun telefoon of tablet links liggen, waardoor de kans op gehoorschade toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, meldt Trouw. 

Dat ze de volumebegrenzer niet gebruiken, is niet altijd met opzet. 33 procent van de ondervraagde kinderen wist niet dat ze een volumebegrenzer op hun apparaat hadden. 43 procent van de jongeren wist dit echter wel, maar gebruikt de begrenzer niet om het omgevingsgeluid anders hoorbaar is. De volumebegrenzer moet eigenlijk standaard aanstaan, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn.

Onomkeerbare gehoorschade

13 procent van de jongeren heeft al beginnende gehoorschade. Vooral kinderen en jongeren die muziek luisteren via bijvoorbeeld een iPod hebben een groter risico hierop: het risico is drie keer groter om gehoorschade te krijgen door een te harde muziekspeler. En er is geen mogelijkheid om deze schade ongedaan te maken.

Bovendien kan het ook zorgen voor andere problemen, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, communicatie- en concentratieproblemen en arbeidsongeschiktheid. “Vroeg opgelopen gehoorschade kan daarmee een grote impact hebben op het verdere leven van jongeren”, aldus VeiligheidNL. De organisatie roept jongeren op om de geluidsbegrenzer zelf aan te zetten, zodat de tablet of telefoon maximaal 85 decibel geluid geeft.

Door: Nationale Zorggids