Normal_pexels-lukas-3622568

Van de 21 houten speelgoedtreintjes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar aan een veiligheidsonderzoek onderwierp, voldeed twee derde niet aan de wettelijke eisen. Bij vijf houten treinsets was zelfs sprake van ernstige tekortkomingen, zoals loslatende kleine onderdelen waardoor verstikkingsgevaar optreedt en magneten die bij inslikken kunnen zorgen voor ernstig letsel. De verkoop van deze treintjes is verboden. Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte houten treinsets op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen. Dit meldt de NVWA. 

 

De onderzochte treintjes zijn van zoveel mogelijk verschillende merken en importeurs. Daardoor geeft het onderzoek een representatief beeld van de markt. De bedrijven waarbij sprake was van ernstige overtredingen, hebben vorig jaar opdracht gekregen hun afnemers en klanten snel te informeren over hun ondeugdelijke product. Daarnaast heeft de NVWA hen een maatregel opgelegd.

Onterechte leeftijdsaanduiding 0-3 jaar

Bij 14 treinsets werd onterecht een waarschuwing aangebracht dat het speelgoed niet geschikt zou zijn voor kinderen onder de 3 jaar. De NVWA heeft vaker bij verschillende onderzoeken geconstateerd dat de waarschuwing "niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar" wel eens wordt aangebracht op speelgoed dat zichtbaar wel bedoeld is voor die leeftijdscategorie. De strengere testen die gelden voor speelgoed voor de jongste kinderen worden hiermee mogelijk ontlopen. De NVWA adviseert ouders en verzorgers altijd de waarschuwing op de verpakking op te volgen, ook al lijkt het speelgoed nadrukkelijk bedoeld voor de jongste kinderen.

Door: Nationale Zorggids