Normal_autostoel

Een rookverbod voor auto’s met kinderen aan boord leidt in het buitenland tot ruim 30 procent minder blootstelling aan tabaksrook in de auto. Dat blijkt uit onderzoek. Onder leiding van kinderarts-neonatoloog Jasper Been van het Erasmus MC Sophia. Been pleit voor dezelfde maatregel in Nederland, omdat het kan helpen astmaklachten bij kinderen te laten afnemen. Dit meldt Erasmus MC.  

Het onderzoeksteam verzamelde data van verschillende studies uit landen waar je niet meer mag roken in de auto als er kinderen bij zijn. Uit de bevindingen blijkt dat door deze beleidsverandering de rookblootstelling bij kinderen in de auto met ruim 30 procent afneemt. In Schotland nam ook het aantal ziekenhuisopnames voor astma-aanvallen bij kinderen af na deze maatregel.

Bekeuring

In Engeland en in delen van Canada, waar de onderzoeken werden uitgevoerd, kun je een bekeuring krijgen wanneer je rookt in de auto met een kind erbij. Steeds meer landen volgen dit voorbeeld om kinderen te beschermen. Als het aan kinderarts-neonatoloog Jasper Been ligt, volgt ook Nederland dit beleid snel op.
“Vroeger vonden we het ook heel normaal om op werk of in publieke ruimtes te roken, daar kunnen we ons nu niks meer bij voorstellen. Ik hoop dat dit straks ook geldt voor roken in de auto met kinderen erbij.

Wanneer er gerookt wordt in de auto is de concentratie fijnstof tot 11 keer hoger dan de gemiddelde kroeg zonder rookverbod. Kinderen kunnen hierdoor op jonge leeftijd luchtwegklachten ontwikkelen, zoals astma-aanvallen”, aldus Been.

“Wetgeving voor rookvrije auto’s in het bijzijn van kinderen blijkt effectief in Engeland en delen van Canada en de VS waar dit al een aantal jaar is ingevoerd. Naast handhaven hoop je dat de regel ook bijdraagt aan maatschappelijke verandering. Het moet niet normaal zijn dat kinderen worden blootgesteld aan schadelijke sigarettenrook en zeker niet in een kleine afgesloten ruimte, zoals een auto.”

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Gezondheidsfondsen zijn blij met het onderzoek en hopen dat de wetgeving omtrent roken in de auto snel wordt aangepast.

Door: Nationale Zorggids